Corn snake – Sarpele de porumb

Untitled collage(7)(1)
Sarpele ideal pentru incepatori

Cand vine vorba de un sarpe de incepatori, mai exact un prim sarpe, in conditiile in care nu exista experenta cu reptilele deloc, cornii mi se par de departe cei mai buni. Unii pasionati de alte specii incearca sa induca ideea ce nu doar cornul isi merita titlul de prim sarpe, si ca ar mai fi si altele. Insa de cele mai multe ori, impresia ca exista ceva mai bun decat cornul ca prim sarpe, vine din partea unor oameni care deja au ceva ani de experienta cu reptilele si intreaga categorie a colubrizilor Nord-Americani intra in aceasi oala.

Si atunci, ce e atat de special la corni?

In primul rand, corn snake sunt cunoscuti pentru agresivitatea extrem de redusa sau absenta. In general doar in primele luni de viata vom vedea posturi defensive la corn snake. Sunt extrem de rare cazurile cand un corn adult va avea apucaturi agresive. Chiar daca un pui de corn va musca, aceasta nu reprezinta niciun pericol. Chiar si un exemplar adult are dintii foarte mici si multi. Muscatura unui adult va reusi doar sa penetreze putin pielea la suprafata, rezultand o senzatie de urzicatura. Un sarpe care in mod constant este catalogat ca bun pentru incepatori, king sau milk snake (genul Lampropeltis), au o muscatura mult mai puternica si la fel si presiunea constrictarii e mai serioasa, fiind serpi care in natura mananca alti serpi.

santino(1)

In natura se intalnesc la est de fluviul Mississippi, din Sudul Floridei pana in statul New Jersey, ca limita nordica. Ceea ce inseamna ca vine dintr-o zona cu climat temperat (exceptand Florida), unde exista ierni. Asta e inca unul din motivele care il face un sarpe foarte bun pentru oricine. In orice casa normala temperatura este peste 20°C, ceea ce inseamna ca nu are nevoie de o temperatura prea inalta, ori de niste conditii mai greu de obtinut.


Inca un mare plus ce il are, si care l-a facut extrem de popular, este varietatea de colorit si de pattern. In 1961 a fost demonstrata gena albino (Amelanistic), dupa care in decadele urmatoare au aparut noi gene (Anerythristic, Lavender, Motley, Stripe, Hypo, Lava, Charcoal, Diffused, Tessera, etc.), care combinate intre ele au rezultat diverse culori si modificari ale modelului. Probabil cel mai celebru morph la corn snake este Snow. Acesta este rezultatul combinatiei intre Amelanistic, gena care elimina melanina - pigmentul negru, si Anerythristic ,gena care elimina eritrina - pigmentul rosu, rezultand un sarpe alb cu ceva pigment galben. Dar pe langa combinatiile de gene, exista si linii in care s-a urmarit o anumita trasatura: Bloodred este rezultatul imperecherii celor mai rosii exemplare de Diffused, ajungand la un colorit asa de intens incat abia se mai vede patternul; Reverse Okeetee este o linie de Amelanistic in care s-a urmarit latirea benzii albe care inconjoara seile (petele de pe corp). In ultimii ani a aparut si gena Scaleless, care exact cum zice si numele, elimina aproape in totalitate solzii de pe animal, acesta mai avand pe burta si ceva solzi random pe corp.

In ce trebuie tinut un corn?

Cei mai multi oameni care intentioneaza sa cumpere un corn snake, isi iau un terariu si vor sa puna un pui de 2 luni in el. Ceea ce nu e tocmai ok, mai ales datorita unei abilitati fantastice a sarpelui in evadari. Chiar daca ai impresia ca nu poate trece printr-o gaura sau prin crapatura dintre geamurile terariului, cumva va reusi sa o faca. De aceea, sfatul meu pentru toti cei care isi achizitioneaza un pui e ca acesta sa fie tinut intr-o cutie cu clipsuri. Cumva inchis ca si cum ar fi o bestie criminala si veninoasa. Din pacate au fost multe cazurile in care au evadat si nu a mai fost gasit niciodata. Speranta ca va iesi in cautare de hrana, nu e tocmai logica, pentru ca serpii rezista luni fara sa manance. Gaurile la cutie trebuie sa fie si ele mici, cat sarpele sa nu isi poata baga capul prin ele. Pe masura ce creste, poate fi mutat intr-o cutie mai mare si pana la urma intr-un terariu de display.

Chiar daca rezista la temperaturi destul de joase, este indicat ca pe un sfert din cutie/terariu sa fie un heat-pad, sau un bec de cladura (doar in terariu). Daca este montat un bec, cel mai indicat e sa fie pus deasupra terariului sau sa fie protejat cu ceva cusca de sarma, asa incat sarpele sa nu se puna pe bec, pentru ca se poate alege cu arsuri serioase.

Vasul de apa este indispensabil pentru un sarpe. Trebuie sa aiba intotdeauna la dispozitie apa curata. Cornii sunt celebrii pentru cantitatea de fecale ce o elimina, si vasul de apa e unul din tintele principale.